Het orkest

Het Flevolands Philharmonisch Orkest (FlePhO) maakt klassieke muziek en muziektheater en bestaat uit (oud-)beroepsmusici en vergevorderde amateurs. Het repertoire varieert van musicals tot symfonieën. Op onze projectpagina krijg je een indruk van wat het orkest zoal gespeeld heeft.

Afhankelijk van het soort project heeft het FlePhO een wisselende bezetting, maar altijd met een hoog niveau als uitgangspunt. Met deze doelstellingen biedt het FlePhO een podium voor goede muzikanten uit Flevoland en omstreken die op projectbasis in een orkest willen spelen. Tevens kan een breed publiek genieten van diverse muziekstijlen.

Flevolands Philharmonisch Orkest maakt muziek op een podium met dirigent Hans Welle
Foto: Feenstra Fotografie

Geschiedenis

De oorsprong van het FlePhO ligt bij het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO). Dirigent Hans Welle begon in 2016, onder de vlag van Stichting AJSO, met het AJSO Theaterorkest. Bij dit projectorkest konden volwassen muzikanten op hoog niveau muziektheater maken, in samenwerking met diverse koren en musicalverenigingen. Onder de dirigent en de muzikanten leefde echter ook de wens om het grote symfonische repertoire te spelen.

Na zeven jaar was het AJSO Theaterorkest er klaar voor om, naast de fijne samenwerkingen met koren, zelf symfonische projecten te organiseren. Mede hierdoor was het tijd om op eigen benen te staan. In 2023 werd het FlePhO opgericht door Hans Welle en Daan Welle. In deze nieuwe gedaante presenteerde het orkest zich op 18 april 2024 met de toepasselijke negende symfonie “Uit de nieuwe wereld” van Antonín Dvořák.

Portretfoto van het voormalig AJSO Theaterorkest, gemaakt tijdens een eerder project.
Het voormalig AJSO Theaterorkest